Българската двойка - Светла Згурова и Денис Колев завърши на 15-то място във финала на Световната купа в смесената щафета. Нашите се представиха достойно в конкуренцията на най-силните атлети в петте дисциплини на петобоя. След плуването Згурова и Колев бяха трети във временното класиране, но по-слабите резултати във фехтовката ги извади от топ 10. Конната езда им донесе 284 точки от възможни 300, а в бягането и стрелбата поддържаха добро темпо и концентрация през цялото време.

„Доволен съм от нашите състезатели като цяло. Ние бяхме с най-младия отбор на тази Световна купа, в която участие взеха най-добрите от цял свят, защото е и Олимпийска квалификация за Токио. Имаме потенциал и тепърва ще го развиваме в следващите международни състезания. Със сигурност имаше и леко притеснение в някои от тях, но това е нормално. За следващата Световна купа съм сигурен, че ще имаме по-добри резултати. Искам да благодаря на всички, които взеха участие в организацията на надпреварата. Толкова много труд и безсънни нощи , за да се справим с всичко. Получихме отлични оценки от Международната федерация за усилията и реализацията на първата от общо двете Световни купи в София”, сподели президентът на БФМодерен петобой Андрей Кузманов.

Следващата купа отново е шанс за класиране на Олимпиадата и състезателите от 43 държави остават в София, като ще тренират на същите спортни съоръжения. В сряда ( 12 април) ще бъде теста на конете, в четвъртък квалификации при жените, в петък квалификации – мъже. Събота са финали- жени, а в неделя мъжете ще определят най-добрите в индивидуалната надпревара.

Светла Згурова модерен петобой

източник: БФМП

„Винаги съм спокойна като дойда в България на състезание, защото знам , че всичко ще бъде перфектно като организация. Поздравления за екипа на Българската федерация по модерен петобой. Турнирът започна при снеговалеж и минусови температури, за да завърши с лятното слънце в неделния ден. Да си домакин на две Световни купи, които са „Пътя към Токио” е много отговорно и се радвам, че България до момента се справя чудесно като организатор”, заяви генералният секретар на Международната федерация по модерен петобой Шайни Фанг.

Българските атлети на втората Световна купа ще бъдат същите като на завършилата късно вчера. Светла Згурова и Ралица Митева при жените, Емил Грозданов, Любомир Германов, Александър Върбанов, Радослав Стойчев, Денис Колев и Тодор Михалев ще ни представят при мъжете – индивидуално.