Световната и Европейска шампионка за девойки от 2019 година Светла Згурова направи уникално плуване в първата дисциплина от полуфиналните квалификации на Световната купа по модерен петобой, която започна днес в София и е Олимпийска квалификация за Токио. Българката спря хронометрите с 2-ро време от всички 84 състезателки, разделени в отделни серии. Згурова спечели своята с резултат -  2:13.14 минути, като остави след себе си Олимпийската шампионка от Лондон 2012 Лаура Асадескайте ( Литва) – 2:23.10 минути и голямата надежда на Русия за злато от Токио Гулназ Габайдилина – 2:13.22 минути. Така , след първата дисциплина от програмата на турнира Згурова е на второто място във временното класиране. До края на днешния ден предстои фехтовка , бягане и стрелба ( в квалификациите конната езда не е включена) .  Другата ни представителка Ралица Митева също направи добро плуване и завърши с време 2:20.69 минути, което към момента я класиране сред първите 36, които ще участват на женския финал в петък.

Светла Згурова

Като цяло много силно начало за участниците в Световната купа, които ще се борят за Олимпийски квоти . Това издание завършва с финалите при мъжете в неделя, а следващия квалификационен турнир за Игрите отново ще бъде в София в периода 15-18 октомври.

Отлична оценка за организацията до момента получи Българската федерация по модерен петобой от представителите на Международната централа.

„  Много съм щастлив от плуването на Светла Згурова, а и на Ралица Митева. Сега предстои по-трудното за тях до края на квалификациите. Но, аз съм оптимист виждайки тяхното желание и потенциал. Нека първо минат жените, а от утре ще говорим за мъжете,  където имаме 7 представители. Виждате времето навън и условията. На терена в Национална спортна академия правим и невъзможното да го изчистим от снега и да направим добри условия за бягането и стрелбата. Имаме огромна палатка под която са подредени мишените и състезателите ще могат да се концентрират без проблеми. Още веднъж искам да изкажа огромната си благодарност към Столична Община за подкрепата. От тях получихме и допълнителни дезинфекциозни тунели през които на всички спортни съоръжения минават атлетите и техните треньори”, сподели президентът на БФМодерен петобой Андрей Кузманов.

В късния следобед телевизионен екип ще заснеме последните дисциплини от квалификациите при жените и репортаж от събитието ще бъде излъчен по договора на UIPM по Евроспорт.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.