Ново име и нов устав прие на конгреса си днес Международната федерация по борба (ФИЛА). Конгресът се провежда в столицата на Узбекистан Ташкент и в него участваха 133-ма души. Новото име  на федерацията е Обединен борцов свят (UWW).

"Всичките 133-ма делегати на конгреса гласуваха единодушно  за новото име на ФИЛА", коментира пред агенция ИТАР-ТАСС първият  вицепрезидент на руската федерация по борба Георгий Брюсов и  добави, че сега Уставът е доста опростен.

"Той защитава  интелектуалната собственост на нашата организация. Също така е  доста по-лесно един състезател да смени държавата, за която ще се състезава. Сега се налага само до декември на текущата година да бъде постигнато съгласие между двете федерации, а също така  и необходимото разрешително за работа и документ, че спортистът  вече живее в новата си спортна родина", каза още Брюсов.

Новото име на организацията беше ясно от заседанието на  изпълнителното бюро на организацията на 14 юни в хърватския  град Дубровник. Идеята е на президента на централата Ненад  Лалович.

Сърбинът Лалович беше преизбран на поста, който заема от  12 февруари 2013 г., заменяйки дългогодишния ръководител Рафаел Мартинети. Италианецът се  прости с поста след проблема около изваждането на борбата от  олимпийската програма.

Тогава МОК първоначално извади 25 вида спорт от програмата за Игрите през 2020 г.. За да се спаси статусът на този спорт, ФИЛА предприе редица мерки и опита да скъса с негативния имидж, който беше наслагван с години.

Все пак на 8 септември миналата година МОК върна борците отново в олимийското семейство, като при гласуването бяха изпреварени  спортове като софтбола и скуоша. На конгреса в Ташкент също така беше гласувано да се създаде и Клуб на приятелите на борбата.

"Тази организация е част от  нашата кампания "Да съхраним борбата на Олимпийските игри". В  нея ще влязат хора, които имат сериозни заслуги за запазването  на статута на нашия спорт", обясни още вицепрезидентът на  руската федерация.

В този клуб влизат легендата на германския и световен футбол Франц Бекенбауер, известният холивудски актьор Уилям Болдуин,  диригентът Валерий Гергиев и други известни личности./БТА