Михаил Ганев се завръща на тепиха за световното по борба в Ташкент (8-14 септември). Световният шампион от Москва 2010 в свободния стил близо година лекуваше тежка травма на коляното. Ганев реши да свали категорията и на първенството в Узбекистан ще се бори в кат. до 86 кг. На първенството България няма да е с пълен състав - без представител в тежките категории. Любен Илиев /97 кг/ бе отстранен от отбора заради неспазване на дисциплината, а при 125-килограмовите в националния отбор всички са още юноши.

Двама дебютанти са включени в състава за световното - Мехмед Фераим (57 кг) и Мирослав Киров (70), който на европейското през април спечели бронзов медал. В отбора е и носителят на Златния пояс на "Дан Колов" Леонид Базан (74 кг), който също вече е възстановен от контузия.

Най-голямата надежда за медал е световният вицешампион Владимир Дубов (61 кг) . Шансове да влезе в голямата игра за отличията има и "бронзовият" от Евро 2014 при 65-килограмовите Борислав Новачков (65 кг), който тази година бе включен и в Отбора на света за битката срещу САЩ в Ню Йорк. Националите ще бъдат водени от старши треньора Валентин Райчев, а в неговия щаб са още Георги Янчев и Рахмат Сукра. Националите в свободен стил потеглят първи за шампионата - в петък, 5 септември, с полет в 13,05 часа.

При жените България също няма да бъде в пълен състав. На тепиха ще излязат 5 родни състезателки, сред които са 5-кратната световна шампионка Станка Златева (75 кг) и втората в света Тайбе Юсеин (60 кг) . Тимът се води от легендата Серафим Бързаков, а помощник треньор е Петър Касабов.

На първенството ще има трима български съдии - инструкторът на Международната федерация Янчо Костадинов, Мирослав Гочев и Милен Марков.

Мъже:
57 кг Мехмед Фераим, "НСА-Академик", София
61 кг Владимир Дубов, "Славия-2009", София
65 кг Борислав Новачков, индивидуално
70 кг Мирослав Киров, "Берое", Стара Загора
74 кг Леонид Базан, "Черноморски сокол", Варна
86 кг Михаил Ганев, "Левски", София

Жени:
55 кг Евелина Николова, "НСА-Академик", София
58 кг Мими Христова, "Левски", София
60 кг Тайбе Юсеин, "Левски", София
63 кг Елина Васева, "Юнак-Локомотив", Русе
75 кг Станка Златева, "Левски", София