Бившият колоездач Ланс Армстронг, лишен от седемте си титли в Тур дьо Франс, заради употреба на допинг, е готов да даде показания срещу чиновниците в Международния колоездачен съюз (UCI).

Според New York Times, в течение на личната си кампания по признаване на вината си в употреба на забранени стимуланти, американецът ще разкаже и каква е схемата и участието на представители на Международния колоездачен съюз в системата с допинга.

В същото време стана ясно, че Ланс Армстронг няма намерение да дава показания срещу други състезатели, употребявали забранени препарати.

От страна на Международния колоездачен съюз обявиха, че ако изявлението на американеца се окаже истина, ще бъде създадена независима комисия, която ще продължи разследването в опит да се пребори с допинга.

През септември 2012 колоездачният съюз определи състав на комисия, която проучва решенията на Американската антидопингова агенция срещу Армстронг.

Преди няколко дни стана ясно, че именитият състезател ще се изповяда пред популярната водеща Опра Уинфри, като първо в нейното шоу ще признае, че е приемал забранени стимуланти.