Ланс Армстронг е признал пред Опра Уинфри, че е взимал допинг в средата на 90-те години, преди да му бъде открит рак. Новината от интервюто, което все още не е излъчено в ефир, изтече до източници на Асошейтид прес и USA Today.

Очаква се Армстронг да направи пълни признания и пред Американската Анти-допингова агенция, като ще изиска в замяна на това да бъде намалена доживотната му забрана да се състезава.

Интервюто на Опра Уинфри с Армстронг ще бъде излъчено в нощта на четвъртък срещу петък, българско време. Легендарната ТВ водеща бе в дома на колоездача в Остин, Тексас, а разговорът им продължил повече от два часа и половина, сподели самата Уинфри.

Мненията на обществеността в САЩ са раздвоени, като половината са готови да простят прегрешението на Армстронг, който бе лишен от всичките си титли на Тур Дьо Франс, и отрязан от всичките си спонсори, заради разкритията в употреба на допинг. Други обаче не се интересуват от публичните му извинения, и настояват Армстронг да бъде сурово наказан.

Според източниците на Асошейтид прес и USA Today, пред Опра, той е разказал как е започнал да взима забранени субстанции в средата на 90-те години на миналия век, нещо, което негови бивши съотборници вече бяха дали като показания.

Твърди се още, че от щаба на Армстронг са предложили да издадат имена на други замесени в допинг скандала, ако неговото наказание бъде намалено.