Бившата звезда на колоездачния спорт Ланс Армстронг поднесе извиненията си на членовете на своята фондация "Livestrong", каза говорителка на неправителствената организация. Тя обаче не уточни, дали бившият шампион е признал, че е вземал допинг.

"Ланс дойде в седалището на фондация "Livestrong" за лична среща с нашите членове и искрено се извини за мъчителните моменти, които са изживели заради него", каза говорителката на асоциацията за борба с рака Рей Базар. Тя припомни, че самият Ланс Армстронг е човек, преборил рака, и е основал през 1997 г. своята фондация.

Обвиненият в употреба на допинг спортист предприе тази стъпка към членовете на фондацията малко преди да се яви на много очакваното интервю пред американската тв водеща Опра Уинфри. Възможно е там той за пръв път да признае, че е вземал допинг. Международният колоездачен съюз (UCI) през октомври взе решение за отнемане на всичките му титли, спечелени в последните 14 години, включително и седемте титли от "Тур дьо Франс", след доклад на Американската антидопингова агенция (USADA).

Ако бившият шампион признае, че е участвал в схема за употреба на допинг, то това ще има сериозни юридически последици. Освен паричните премии, получени заедно с титлите, на които е носител, той може да бъде изправен и пред съда и дори да стигне до затвор, считат юристи.