Българският ансамбъл по художествена гимнастика ще пропусне още едно състезание, след като не взе участие в Песаро, Италия през изминалия уикенд. Причината е контузията на Михаела Маевска. Капитанът на тима се възстановява повече от добре, но старши треньорът Илиана Раева не желае да рискува със здравето й, като се има предвид предстоящите Европейско първенство и Олимпиада.

Следващото състезание, на което ансамбълът ще вземе участие, е Световната купа в София от 3 до 5 май. Предвиденото първоначално състезание в Пенза (Русия) пропадна.

„Вече минаха около 25 дни от операцията на Михаела Маевска, тя вече влиза, играе. Много силен характер е Михаела, много е устойчива и психически и физически, много е мотивирана. Изобщо не усетих, че я нямаше, резервите се включваха до толкова, че да не пропаднат тренировките, но в никакъв случай не я замениха на 100 процента. Честно казано съм спокойна, рехабилитацията й върви много добре. Направихме всичко както трябва. Надявам се до една седмица да играе на 100 процента“, сподели пред Gong.bg Илиана Раева.

„Не мога да рискувам, няма как Михаела да се възстанови до Пенза. Световната купа в София е много важна, както и Европейското първенство в Русия, затова смятам, че това е най-доброто, което успяхме да направим. Бързо взети мерки за операция. Освен това всеки един отбор в момента си има своя политика. Ето, например, Русия няма да дойде с ансамбъла в София, но ще дойде с най-добрите си индивидуални гимнастички, с олимпийската шампионка (Евгения Канаева). Така че няма нищо страшно в това, че не сме участвали“, добави треньорът на ансамбъла ни.

„Сериозен екип работи за организацията на Световната купа, имаме си и проблеми, но се справяме. Най-важното е, че тук ще дойде президентът на Технически комитет към ФИГ Мария Шишковска. За нея ще има специално честване, защото тя прави 40 години от своята съдийска кариера. Пристигат много от съдиите, които ще съдийстват на Олимпиадата. Пристигат Испания, Италия, Беларус. Очакваме една много силна Световна купа“, добави Илиана Раева.