За най-голямата организация в света на смесените бойни изкуства Ultimate Fighting Championship (UFC) 2017-та година изглежда най-оборотната, но в детайлите се крият някои притеснителни статистики.

Според официалния одит на UFC за 2017-та година, компанията е спечелила 700 милиона долара за последните 12 месеца, като проверката обхваща периода до 31-ви март тази година.

Не е тайна, че основната причина за този успех е боксовата супербитка между Конър Макгрегър и Флойд Мейуедър, която донесе на компанията близо 180 милиона долара. До тук всичко изглежда много добре, но тези цифри не трябва да ви заблуждават.

Истината е, че организацията е продала за своите собствени събития едва 4,1 милиона телевизионни пакета за 2017-та година, което отбелязва сериозен спад в гледаемостта в сравнение с 2016-та година - 7,55 милиона продадени пакета. Това значи, че организацията щеше да е на сериозна загуба, ако не се бе стигнало до неочаквания двубой между Макгрегър и Мейуедър.

Проблемът сега е, че подобна среща с такъв успех се прави само веднъж, a в следствие на нея ирландската суперзвезда на UFC не е влизала в клетката от вече почти две години и в следствие на това организацията не генерира очаквания голям интерес. Като вземем в предвид и факта, че другата суперзвезда Ронда Раузи няма намерение да се връща в октагона, положението не е никак розово.

Да вземем за пример последното голямо събитие - UFC 225. То продаде едва 250,000 телевизионни пакета, въпреки че бе пълно със страхотни срещи, а две от битките бяха и шампионски.

Всичко това ни навежда на въпроса дали супербитката между Конър Макгрегър и Флойд Мейуедър оказа положително влияние върху света на смесените бойни изкуства или всичко бе един голям фойерверк в небето?