Садам Али провали прощалното парти на Мигел Кото в "Медисън Скуеър Гардън", след като изненада пуерториканската звезда и я изпрати в пенсия след 12-рундова победа с единодушно съдийско решение - 115-113, 115-113, 116-112 в полза на Али.

37-годишният Кото просто не успя да се справи с бързината на по-младия си опонент, който спечели и "junior" титлата на WBO в средна категория. Али беше по-малко популярният боксьор в тази битка, въпреки че се намираше на няколко километра от родния си квартал. Това е така защото Кото направи "Медисън Скуеър Гардън" своя втори дом, но рекорда му в тази арена падна до 8-2.

Кото завършва своята кариера с рекорд 41-6, но очевидно това не стана по начина, по който той се надяваше. Освен със загуба, Кото се оттегля от битката и с контузия в левия си бицепс.

"Смятам, че се представих добре. Нещо се случи с левия ми бицепс... Не искам да се извинявам, Садам си спечели битката. Това е последната ми среща. Аз съм добре и искам да бъде щастлив в дома си със семейството ми", заяви Кото след края на срещата.

Кото получи оглушителни овации от феновете, когато излезе на ринга. В края на срещата те отново изпратиха Кото подобаващо и той напусна залата горд... но победен. 

Много от 12 391-те фена освиркваха съдийското решение, както и Али в негова реч след края на битката.

"Работих много за тази битка. Възползвах се от този шанс и бях сигурен, че мога да го направя. Искам да благодаря на екипа на Кото. Те можеха да изберат далеч по-лесна битка, ако искаха", заяви Али.

Скоро след това феновете се развеселиха, тъй като Кото отправи финалното си изявление към своя легион от фенове.

"Благодаря на всички. Горд съм да нерека "Ем Ес Джи" моят втори дом. Имах възможността да осигуря най-доброто за моето семейство чрез този спорт", заяви Кото на английски език, което накара феновете още повече да се въодушевят, тъй като той обикновенно говори на испански език.

Кото оставя наследство в бокса, което не може да бъде опетнено от една загуба. Той притежава шест колана в четири различни теглови категории. Той се оттегля от спорта с репутацията на един от най-класическите и безстрашни бойци от неговата епоха. Разбира се, той е загубил и от няколко други бойци, но всички са от първокласно ниво - Канело Алварес, Флойд Мейуедър, Мани Пакиао. Едно нещо можем да кажем със сигурност: Кото се представяше във всяка своя среща на 100%-та и винаги предлагаше на зрителите интригуващи битки. Той направи това и в последната си среща, но просто Али беше по-добрият тази вечер.