Националката ни по бокс в кат. до 48 кг Севда Асенова бе избрана за спортист №1 на месец октомври в анкетата до спортните редакции на Пресклуб „България“.

Преди месец тя спечели златния медал в своята категория и стана носител на купа „Балкан“ от едноименния международен турнир, на който София бе домакин. Европейската шампионка от м.г. и шампионка на ЕС от 2017-а получи 9 гласа в допитването и заслужи значката „Златна България“ и ваучер от Пампорово за уикенд за двама. 
Асенова изпревари световната шампионка по карате Борислава Ганева (6 гласа),  еврошампиона за кадети в таекуондото Даниел Ладжев (4) и световната вицешампионка по карате при девойките до 19 г. Ивет Горанова (1 глас).

По време на пресконференцията Севда разказа и за неприятния спомен от началото на своята кариера, когато на турнир в чужбина е трябвало да се състезава с екип на клубния си отбор „Локомотив“ (Русе). „Тогава много ме заболя, като не можех да кажа, че представям България. Личният ми треньор купуваше със свои средства националния екип, за да може да играем на европейско. Затова сега съм изключително благодарна на Българска федерация по бокс и лично на президента й Красимир Инински, който не само ни осигурява екипи и всичко необходимо, но ни гледа като свои деца“, сподели Асенова. 

Тя обяви, че за догодина ще тръгне с „малката кошница“ и иска първо на европейското в Полша през май да спечели квота за световното, а от самия шампионат в Индия през ноември да вземе медал. За следващата олимпиада в Токио през 2020 г. Севда не иска още да говори. „Много е далече, ще видим“, заяви тя. 

Националният треньор на жените Фикрет Ереджебов, който също присъства на награждаването й, сподели, че целта му за догодина ще е максимален брой квоти за световното първенство при жените. Той пожела поне един медал на 4-те ни девойки, които започват след дни участието си на световното първенство в Индия.