UFC боецът Арян Булар получи разрешение да носи тюрбан по време на участието си в октагона по време на UFC Глендейл този уикенд.

Булар се надяваше да носи тюрбана и в последния си бой на UFC 215, но заяви, че желанието му е отхвърлено заради правилата за облекло. От UFC обаче са преосмислили решението си, особено поради факта, че галавечерта в събота се пада на същия ден като Вайсаки, свещен ден в сикхизма.

Канадецът от индийски произход се надява да вдъхнови ново поколение индийски бойци като промени разбиранията, излизайки на октагона срещу Адам Виецжорек.

"За мен е важно да използвам моята платформа и моята кариера в смесените бойки изкуства, за да надхвърлим спорта. Искам да запаля светлина и да счупя бариерите за моето общество и да вдъхновя индийците по света. Всяка култура има своята спортна икона. Надявам се, че мога да бъда тази икона за южноазиатската общност", заяви Булар, който бе част от отбора по борба на Канада на Олимпиадата през 2012.

Непобеденият ММА боец е добър приятел с шампиона в WWE Джиндър Махал, който е друг канадско-индийски боец, който носи тюрбан преди своите мачове. "Щастлив съм, че Арян привлече внимание и че UFC разбира важността и значението за него лично", сподели Махал.

UFC все още не е провеждал събитие в Южна Азия, но Булар се надява да "свърже изтока и запада".

"Опитваме да открием нов пазар в Индия. Щастлив съм, че да бъда този мост. Всеки голям спорт иска тази фен база от над един милиард души."

А каква очаква да бъде фенската реакция на тюрбана? "Някои фенове ще освиркват и ще се подиграват, но няма проблеми. Затова трябва да се случи - защото те не разбират какво е това. Не се страхувайте от тюрбана, приемете го."