49 километра преди финала на 43-ото международно рали България екипажът на Виваком Рали Тим Димитър Илиев/Янаки Янакиев (Шкода Фабия S2000) води на съперниците си от Престиж Рали Тим Петър Гьошев/Димитър Спасов (Пежо 207 S2000) с 22.1 сек.

За да спечели първата си победа в рали България, Петър Гьошев трябва да бъде с около половин секунда по-бърз от Илиев във всеки един от оставащите до финала километри или да разчита на грешка на конкурента си.

Трети в генералното класиране две скоростни отсечки преди края са Крум Дончев/Петър Йорданов (Глобул Рали Тим, Пежо 207 S2000) на 45.8 секунди от екипа на шампионите за 2011 година и лидерите в първенството след първото рали от календара.

Двата тандема започнаха неделния ден от състезанието разделени само от 20 сек,нди, което означаваше много сериозна битка в шестте специални етапа и особено в двете дълги преминавания на Любница (30.38 км).

Още вчера вечерта стана ясно, че спорът за победата и двете места на подиума пред хотел Рила ще бъде изцяло български. Най-близките чуждестранни конкуренти на домакините още от началото на ралито бяха поляците Ржежник/Мазур (Мицубиши Лансър Ево 10). Те обаче за момента изостават на 4:08 мин от Дончев и шансът им да стъпят на бронзовото стъпало практически са нищожни.