Димитър Илиев и неговият навигатор Янаки Янакиев (Виваком Рали Тим, Шкода Фабия S2000) започнаха участието си в рали България с две поредни най-добри времена. Първо двамата спечелиха първото място в тренировките за старта в Боровец, а след това завършиха и като победители в първата от общо петнадесетте специални етапа.

В тестовете преди началото на състезанието двамата записаха време от 1:52.7 минути, като изпревариха последователно записалите най-бързи времена екипажи на Престиж Рали Тим Петър Гьошев/Димитър Спасов и на Глобул Рали Тим Крум Дончев/Петър Йорданов (двата екипажа карат автомобили Пежо 207 S2000). Техните постижения съответно бяха 1:53.5 и 1:53.6, като Гьошев бе по-бърз от Дончев с невероятната разлика от 0.1 секунди.

В откриващата отсечка Илиев/Янакиев бяха най-бързи, развивайки скорост от 95.351 км/ч и завършиха на финала на етапа след 5:36.4 минути.

Точно както и в тренировките втори останаха Гьошев/Спасов - на 5.3 секунди, на 8.6 секунди пък са Дончев/Йорданов. Четвъртата позиция е за полския екипаж Мачией Ржежник/Премислав Мазур (Мицубиши Лансър Ево 10), а пети са Антонин Тлъстак/Ян Скалоуд (Шкода Фабия S2000). Те са съответно на 10.1 и 10.8 секунди от лидерите на колоната.

Два Мицубиши Лансър Ево 9 - на Любен Каменов/Анета Хаинова (Каменов Рали Тим) и на Даниел и Дилян Попови (М-Тел Рали Тим), които се състезават единствено за националното първенство, се вклиниха в първата десетка на ралито. Дори и да завършат на тези позиции, двата екипажа ще получат единствено точките си за шампионата на автомобилите, които са излезли от хомологация. Вчера приключи драмата с италианския пилот Лука Бети (Пежо 207 S2000), който по-рано през седмицата бе засечен да прави нерегламентирани опознавания на скоростните етапи на рали България.

Спортните комисари на ралито, след консултация с Международната автомобилна федерация (ФИА) изключиха Бети от състезанието, така че италианецът изгледа първата скоростна отсечка, преди днес той и екипът му да напуснат Боровец.

Днес екипажите стартират в по-тежкия от двата дни на рали България, в който те ще трябва да преодолеят 8 специални етапа (126.62 км) и обща дистанция от 300.96 км. Първият автомобил стартира на скоростната отсечка Бели Искър 1 (6.74 км) в 11 ч, а последното за деня надбягване е на Славовица 2 (17.77 км), след което състезанието приключва в 20.58 часа пред хотел Рила.