Българинът Петър Петров записа най-доброто си класиране от началото на сезона в клас МХ2 на световния шампионат по мотокрос, след като завърши на трето място в първия манш на Гран при на Европа във Фалкенсвард, Холандия.

Пилотът от заводския тим на Кавазаки финишира с време 36:19.295 минути, а пред него завършиха Джефри Херлингс (Холандия, КТМ) и Паулс Йонас (Латвия, КТМ).

Петров спечели пето място в квалификационния манш в неделя, но успя да преодолее Джереми Зеевер (Швейцария, Сузуки) и Калвин Фландерен (Холандия, КТМ) още в първия завой, за да заеме трета позиция. Българинът не беше изпреварен до самия край на състезанието, а при карирания флаг неговото изоставане от втория пилот на Ред Бул КТМ беше 16.272 секунди.

Спечелените 20 точки от първия манш оставиха Петров на пето място в генералното класиране, но българинът вече е само на пет пункта от Александър Тонков (Русия, Ямаха), който беше десети на калното трасе в Холандия.

Майкъл Иванов (КТМ) завърши на 27-о място в първия манш, а пред него финишира абсолютният дебютант в световния шампионат Иван Петров (КТМ). Те обаче не спечелиха точки за генералното класиране.

Вторият манш от третия кръг на световния шампионат е насрочен за 18 часа българско време, а в него Петър Петров ще се състезава за първия си подиум за сезона.