Много оспорвано и интересно завърши Гран При Севлиево 2016 във всички класове. 

С рекорден брой участници – 149 от България, Турция, Румъния и Гърция пилотите поднесоха доста адреналин и емоции на близо 5000 зрители по трибуните и местата за гледане на мотополигон „Горна Росица” по врема на 5-ия кръг на Републиканския шампионат по мотокрос. 

Безспорно най-атрактивно беше в провелия се за първи път „Балканче крос”, в което се пуснаха 33 състезатели само с 50 кубикови мотори „Балкан”. Публиката аплодираше всеки един от участниците, като сред тях имаше и такива, които освен ретро мотора караха и с облекла от 70-те години на миналия век. 

„Балканче крос” се проведе в два манша от по 8 минути и две допълни обиколки, като крайната победа спечели Вангел Тодоров, а след него останаха Васил Костов и Мариян Тодоров. От трибуната за награждаване първите трима благодариха на БФМотоциклетизъм за идеята и реализацията на това състезание. 

Героят на днешния ден обаче е Майкъл Иванов (НСА моторспорт), който кара в два класа – МХ1 и МХ2. Иванов, който участва в Световния шампионат по мотокрос спечели всичките маншове в които участва и помогна много на клуба си да бъде №1 в отборната надпревара и купата  в МХ1 и МХ2 . 

Изключително оспорвано беше при най-малките в МХ 65сс., като в първия манш с рисково „прелитане” на последния скок Виктор Бориславов (Мото спорт Варна, КТМ) спечели първото място, а във втория същото упражнение направи и основния му конкурент Золтан Ордог от Румъния, който измъкна крайната победа за кръга в последните метри. Трети на стълбичката за награждаване се качи Радостин Михайлов (1 манш -4 място, 2манш- 3 място, 38 точки, Несебър мото, КТМ). 

В МХ 85сс. Николай Малинов (МСК Севлиево, Кавазаки) беше над всички и в двата състезателни манша и ги спечели убедително. Втори и в двете пробягвания завърши Антонис Сагмалис (Гърция), а трети Димитър Грозданов (МХ Рейсинг тийм Симитли, 1 манш - 4 място, 2 манш - 3 място, 38 точки, КТМ). 

В МХ2 също се водеше трудна битка за първото място между Майкъл Иванов и Иван Петров (МСК Севлиево, КТМ). В първия манш Иванов успя да откаже основния си конкурент в края на състезанието, а във втория едва две обиколки преди края Майкъл взе аванс пред Петров и го победи. На зрителите направи впечатление, че точно когато се канеше да атакува за пореден път Иван Петров, но се хвана за каската и намали газта. Оказа се, че проблем с очилата е била причината, за да кара по–внимателно до края. Трети и в двата манша завърши Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ). 

В МХ1 на Майкъл Иванов (караше с 450 кубикова Ямаха) му беше по–лесно да стигне до победата. Още от първия завой повеждаше колоната и не изпусна водачеството до карирания флаг. След него в маншовете финишира Адриан Радута от Румъния, а трети завърналия се на пистата с нов отбор Николай Йовчев (Еър макс рейсинг, Хонда). 

В класа с най-много пилоти – 47 МХ караха 40 състезатели и в двата манша, като стартовата бариера беше пълна за радост на многобройната публика. 

Мартин Тодоров (Еър макс рейсинг, Ямаха) спечели двойна победа и нови 50 точки към актива си за генералното класиране. Нямаше проблеми с конкуренцията Тодоров и закономерно стигна до крайния успех. Освен голямата купа за първото място Мартин получи и трофея на „Спорт тото” за най-бърза обиколка в МХ - 1:58:703 минути. 

Веселин Малинов (МСК Севлиево, Кавазаки) остана на второ място (1 манш - 3 място, 2 манш - 2 място, 42 точки), а трети на подиума се качи Кадир Масар (АИТ Рейсинг тийм, Сузуки, 1 манш - 4 място, 2 манш – 3 място, 38 точки). 

Благодарение на спечелените точки от всички маншове и класове по време на церемония се проведе и отборно (клубно) награждаване, като призьорите получиха купи и плакети. 

Юноши – МХ 65 и МХ 85сс
Шампиони – НСА моторспорт
2 място - Мото крос рейсинг Симитли
3 място - Несебър мото

Мъже МХ1 и МХ2 
Шампиони – НСА Моторспорт
2 място – МСК Севлиево
3 място – Еър макс рейсинг

Клас МХ
Шампиони – АИТ рейсинг тийм
2 място – Еър макс рейсинг
3 място - Панчо рейсинг тийм

Следващият 6-и кръг на Републиканския и Балканския шампионат по мотокрос ще се проведе на мотополигон „Ридо” в Самоков на 17 и 18 септември.