След лятната пауза на шампионата по мотокрос днес на мотополигон „Горна Росица” в град Севлиево се проведоха свободните тренировки и квалификациите в различните класове на Републиканския ни шампионат. 

115 пилоти от България, Румъния, Гърция и Турция участват в състезанието, което се провежда в памет на г-н Йовко Йовков, дългогодишен кмет на Община Севлиево. 

На тресето ще се проведе и Отборната Купа на България по Мотокрос, която, ще излъчи трите отборни шампионата за сезона в категориите Юноши (класове МХ65 и МХ85), Мъже (МХ2 и МХ1) и МХ (за клас МХ). 

В квалификацията в МХ65 най–добро време от всички даде Золтан Ордог (Румъния, КТМ, 2:22.505 минути). Втори стана Виктор Бориславов (Мото спорт Варна, КТМ, 2:23.824 м.), а трети Радостин Михайлов (Несебър Мото, КТМ, 2:26.907 м.). 

При МХ 85 сс. победа в квалификацията записа Николай Малинов (МСК Севлиево, Кавазаки,2:03:362 м), който направи страхотно каране и остави на 5 секунди зад него Антонис Сагмалис (Гърция, КТМ, 2:08.366 м.). С трето време е Димитър Грозданов (МХ Рейсинг Симитли, КТМ, 2:08.427м.).

Майкъл Иванов (НСА моторспорт, КТМ) направи истински подвиг за отбора си и участва в два класа МХ2 и МХ1. Иванов, който участва в Световния шампионат по мотокрос спечели двете квалификации, като при МХ2 направи обиколка в рамките на 1:48:452 минути. 
Много близо до него като резултат остана Иван Петров (МСК Севлиево, КТМ, 1:48:634 м.), като битката за първото място в утрешните два манша ще бъде изключително оспорвана и интересна. С трето време е Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ, 1:51:413 м.) . В МХ1 се завърна шампиона от миналата година Николай Йовчев, с нов отбор – Еър Макс Рейсинг и машина Хонда, но в квалификацията остана трети с 1:53:183 минути. Пред него е румънеца Адриан Радута с 1:52:879 и Майкъл Иванов – 1:47:663 минути. 

В клас МХ заявки бяха подали 47 състезатели и в квалификацията отпаднаха 7, за да може точно 40 пилота да застанат на стартовата бариера за първия манш, който по традиция е в съботния ден. 

Още от самото начало колоната поведе Мартин Тодоров (Еър Макс Рейсинг, Ямаха) и не изпусна водачеството до финала, като от обиколка на обиколка увеличаваше аванса си пред конкуренцията. Втори завърши Юлиян Райчев (МСК Панчо Рейсинг Тийм, Кавазаки), а трети Николай Малинов (МСК Севлиево, Кавазаки). Малинов успя в последната обиколка да задмине каращия пред него Кадир Масар (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ) и спечели третото място в манша. 

Безспорно очакванията на публиката за зрелищно състезание през уикенда ще се сбъднат, защото в неделя, освен стартовете в различните класове, ще има и уникално „ Балканче крос”. В него са записани 36 състезатели, които ще карат с 50 кубиковите ретро мотори. Официалното откриване на Гран При Севлиево ще бъде в неделния ден от 10:30, а входа за зрители на мотополигон „Горна Росица” е свободен.