Дани Педроса спечели 50-а победа в кариерата си в световния шампионат по мотоциклетизъм на писта, след като надви Валентино Роси в дуел за първото място в Гран при на Япония от MotoGP.

Испанският състезател на Репсол Хонда, който по-рано през годината почти прекрати кариерата си заради контузия, спечели надпреварата с време 46:50.767 минути, докато Роси запази лидерската си позиция в шампионата.

Педроса стартира отлично на мокрия асфалт в Мотеги и пое лидерската позиция седем обиколки преди края, за да победи изостаналия до второ място Валентино Роси с 8.573 секунди. Това беше първа победа за сезона и общо 50-а в кариерата на испанеца, който дебютира в световния шампионат със 125-кубиков мотор през 2001 година.

Хорхе Лоренсо, съотборник на Роси в заводския тим на Ямаха и единствен конкурент на италианеца за титлата, завърши на трето място в надпреварата. Той всъщност водеше в голяма част от състезанието в Япония, но проблеми с гумите го смъкнаха до последната позиция на подиума. Той не скри разочарованието си.

"Жалко е, защото щях да спечеля състезанието, ако пистата не беше изсъхнала толкова бързо. Имаше суха линия по пътя, те се движеха по нея, а аз не можех да ги следя, ако исках да завърша."

"Има още три състезания до края на сезона и единствената ми цел е да ги спечеля. Ще видим дали ще успея", каза Лоренсо след Гран при на Япония.

Роси води с 18 точки пред своя съотборник, а състезанията в Австралия, Малайзия и Валенсия предлагат сбор от 75 пункта за победителите. Титлата със сигурност все още не е решена.

"Състезанието беше много дълго и беше лесно да допуснеш грешка. В момента просто са ми нужни точки, така че не се влияя от другите. Когато Хорхе започна да изостава, аз не промених темпото и се опитвах да контролирам своя мотор. Когато обаче асфалтът изсъхна, това не беше никак лесно. И все пак, резултатът ми е добър", заяви Роси.

Междувременно, вече коронясаният за световен шампион Йоан Зарко от Франция спечели състезанието в Moto2 пред германците Йонас Фолгер и Сандро Кортезе. Никола Антолени пък беше най-бърз в Moto3, докато лидерът в генералното класиране Дани Кент завърши едва на шеста позиция.

Топ 6 в MotoGP за Гран при на Япония:

1. Дани Педроса (Испания), Хонда - 46:50.767 минути
2. Валентино Роси (Италия), Ямаха - 46:59.340
3. Хорхе Лоренсо (Испания), Ямаха - 47:02.894
4. Марк Маркес (Испания), Хонда - 47:18.608
5. Андреа Довициозо (Италия), Дукати - 47:25.852
6. Кал Кръчлоу (Великобритания), Хонда - 47:28.030

Топ 6 в генералното класиране при пилотите:

1. Валентино Роси (Италия), Ямаха - 283 точки
2. Хорхе Лоренсо (Испания), Ямаха - 265
3. Марк Маркес (Испания), Хонда - 197
4. Андреа Яноне (Италия), Дукати - 172
5. Дани Педроса (Испания), Хонда - 154
6. Брадли Смит (Великобритания), Ямаха - 152