Новият президент на Международната автомобилна федерация (ФИА) Жан Тод разчита на хармонични отношения с отборите от Формула 1. Новият шеф обаче побърза да предупреди тимовете, че разходите в този спорт трябва да бъдат намалени.

В петък Тод смени на поста Макс Моузли, който в продължение на 16 години дърпаше конците във ФИА. Французинът изпревари при гласуването Ари Ватинен, който бе другият кандидат за поста.

„Трябва да се усъвършенстваме във всички посоки. Трябва да намалим разходите. Отчитайки сложната икономическа ситуация, разходите на това ниво изглеждат абсурдни”, сподели Жан Тод, който се е подготвил да воюва за промени във Формула 1.

Босът на ФИА дори смята да направи и кардинали промени в структурата на автомобилната централа: „Аз съм против онези, които смятат, че всичко трябва да се промени отведнъж. Не е нужно да се отказваме от всичко старо. Нужни са ни конструктивни промени”.

Отговаряйки на въпросите на журналистите стана ясно, че Тод одобрява системата KERS във Формула 1: „Моузли беше прав, когато защити KERS. Производителите трябва да отдават още по-голямо значение за околната среда. Те вече не могат да си затварят очите за това.”