Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) е напълно доволна от работата на горивните сезнзори по болидите от Формула 1. Надеждността на апаратурата бе оспорена от Ред Бул Рейсинг след дисквалификацията на Даниел Рикардо след Гран При на Австралия, която струваше второто място на пилота. От компанията, която произвежда датчиците - „Гил Сензорс“ - обаче бяха категорични, че до момента са получили само позитивни отзиви от ФИА.

От централата са заявили, че сензорите отговарят на всички спецификации за точност. Въпреки това от Ред Бул подадоха жалба, в която твърдят, че още от първото монтиране на елемента, той дава дефекти.

Още първото състезание в новата турбо ера във Формула 1 даде храна за първите технически спорове след преминаването към новите 6-цилиндрови двигатели. Медиите в Австралия не останаха много доволни от дисквалификацията на местния любимец Рикардо, като описаха старта в „Албърт Парк“ като „грандиозен фарс“. От ФИА обаче продължават да отстояват тезата си, че болидът на Ред Бул постоянно е превишавал максималният разрешен дебит от 100 кг гориво на часа.