Отборите от Формула 1 поискаха от Световната федерация по автомобилизъм (ФИА) нови промени по време на състезанията и квалификациите от Формула 1. От Асоциацията на отборите (ФОТА) настояват всеки отбор да има по три болида на стартовите решетки, местата на които пък да бъдат разпределяни по различен начин.

Според правилника към днешен ден десетте отбора разполагат с по два болида, общо двадесет, на старта. Техните места се определят от квалификации ден преди състезанието, които разпределят местата по отделните линии - десет линии с по два болида. В първата квалификационна сесия отпадат пет болида, във втората още пет, а в последната най-добрите десет се борят за пол-позишън.

През следващия сезон обаче е много вероятно болидите да нараснат до 36, поради включването на новите отбори в световния шампионат. От ФОТА пожелаха пилотите да разпределят местата си на стартовата решетка по нов начин - започва група от пет, като най-добрите двамата продължават със следващата група от пет, докато не бъдат определени местата за старта.