Трасето в Баку, което тази година ще приме Гран При на Европа във Формула 1, със сигурност не се очертава като най-любимото за пилотите. Причината се крие в неговата ширина, която е повод за доста тревоги.

Дотук почти нищо не се знаеше за юнското състезание в Азербайджан, освен че то ще се проведе на същата дата, както и „24-те часа на Льо Ман“.

Сега обаче репортерът Тед Кравиц се добра до информация, че уличното трасе ще бъде широко не повече от 25 фута (около 7,62 метра). Това е малко повече от ширината на футболна врата (7,32 метра).

На езика на Формула 1 това разстояние се равнява на четири болида, застанали гума до гума, което намалява значително възможностите за изпреварване. Те ще бъдат възможни преди всичко на дългата старт-финална права и в някои от специалните 90-градусови завои.

Общата дължина на пистата ще бъде 6,006 километра, което означава, че само белгийската „Спа“ ще я превъзхожда в това отношение. Все още обаче има съмнения дали подготовката на трасето ще бъде завършена навреме.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS