Легендата на моторните спортове сър Стърлинг Мос отправи доста сериозна забележка към способностите на жените-пилоти във Формула 1.

Едва пет дами са заставали на стартовата решетка в историята на шампионата и само италианката Лея Ломбарди е успявала да намери място в топ 6 (Гран При на Испания, 1975 година).

Мос, който има десет сезона във Формула 1 зад гърба си (1951-1961), смята, че скоро постижението на Ломбарди няма да бъде подобрено.

„Проблемът е, че когато се състезаваш, често се уморяваш, а понякога и задремваш“, обясни британецът. „Мисля, че жените имат силата, но нямат психиката, за да карат неотстъпчиво, гума до гума.“

„Имали сме някои доста добри и безстрашни дами, но когато животът ти е заложен на риск, тъкмо това напрежение ще покаже дали си готов да печелиш. Стресът според мен ще дойде повече на една жена. Просто не виждам как те биха се наложили във Формула 1“, допълни той.

Тест пилотът на Мерцедес Сузи Уулф очаквано реагира доста остро след думите на Мос. „Изобщо не съм съгласна с него, плаша се като чувам такива неща. Не знам дори откъде да започна. Храня дълбоко уважение към сър Стърлинг и постиженията му, но смятам, че поколенията се смениха. В дните, когато той се е състезавал действително животът на пилотите е висял на косъм при всеки старт. Формула 1 обаче напредна много оттогава и болидите днес са далеч по-безопасни“, каза тя.