Люис Хамилтън спечели безапелационно първото за сезона състезание във Формула 1. Стартиралият от първа позиция британец не показа никакво притеснение от новите правила и показа на далеч по-опитните си колеги, че е топ фаворит през този сезон със своя Макларън-Мерцедес.

Гран При на Австралия бе изключително интересно, като предложи невероятни емоции на всички зрители, най-вече благодарение на промените в правилника. Шампионът при конструкторите Ферари остана без точки.

Ник Хайфелд и Нико Розберг се качиха на подиума заедно с Хамилтън, като за Розберг това бе първо попадане в тройката. Вторият Хайфелд остана на 5.4 секунди зад лидера, който завърши с време 1:34:50.616.

Фернандо Алонсо, Хейки Ковалайнен, Баричело, Накажима и Бурде също влязоха в зоната на точките. Световният шампион Кими Райконен отпадна след ужасни проблеми със своето Ферари, както и своя пилотска грешка. Новобранецът Тимо Глок причини най-тежкия инцидент на трасето, като разби болида си, но остана невредим на 44-та обиколка.

Хамилтън единствен остана далеч от хаоса на пистата в Мелбърн и доминираше през всичките 58 обиколки. Първото Гран При за сезона започна с инцидент, но младокът успя да излезе начело и да пропусне проблемни сблъсъци. Това е пета победа в кариерата на Люис, който въпреки своите само 23 години показа пълно спокойствие и концентрация, независимо, че потеглилият втори Роберт Кубица (БМВ Заубер) го притискаше в началото. При второто появяване на колата за сигурността Хамилтън успя да натрупа солиден аванс и вече да стои съвсем трезво на трасето.

Шансът на Хейки Ковалайнен да завърши втори пък бе осуетен от колата на сигурността, появявала се няколко пъти в състезанието. Вторият пилот на Макларън финишира пети, след като в заключителните обиколки се надпреварваше с бившия състезател на „сребърните стрели” Фернандо Алонсо.

Световният шампион Кими Райконен потегли много силно, като тръна 16-ти, а на старта навакса осем места. Цели 19 обиколки обаче финландецът бе задържан от Рубенс Баричело, преди да го размине и да направи много бързи завъртания. Когато излезе трети обаче, зад двата Макларъна, отново бе показан жълтия флаг заради сблъсък между Фелипе Маса и Дейвид Култард, което забави Райконен и го лиши от шанс да се бори за първото място. Той обаче бе решен да направи всичко по силите си и олекнал от гориво, реши да изпробва и да размине Ковалайнен. При този опит Райконен натисна твърде късно спирачките си на завоя и влезе в чакъла. Въпреки че се върна на трасето, след още няколко обиколки той се отказа заради проблеми с болида. Нито едно от Фераритата не записа точки в Австралия, след като и Маса отпадна.

Много от най-опитните пилоти във Формула 1 срещнаха проблеми с новите промени в правилника, особено с липсата на тракшън контрол на старта. Общо 14 състезатели отпаднаха след много грешки, катастрофи и проблеми с болидите.

Класирането в Гран При на Австралия:

1. Люис Хамилтън McLaren-Mercedes 1.34:50.616

2. Ник Хайфелд BMW Sauber + 5.478

3. Нико Розберг Williams-Toyota ( + 8.163

4. Фернандо Алонсо Renault + 17.181

5. Хейки Ковалайнен McLaren-Mercedes + 18.014

6. Рубенс Баричело Honda + 52.453

7. Казуки Накажима Williams-Toyota + 1 обиколка

8. Себастиан Бурде Toro Rosso-Ferrari + 2 обиколка

Следващото състезание – Гран При на Малайзия – е на 23 март на пистата „Сепанг”.