Отборът на Супер Агури оповести, че се оттегля от световния шампионат на Формула 1 само дни преди Гран При на Турция, по финансови причини.

"Със съжаление трябва да ви информирам, че Супер Агури прекратява състезателната си дейност считано от днес - 6 май", заяви босът на тима Агури Сузуки. „Отсъствието на финансова подкрепа ни постави в много тежко положение. С помощта на Хонда за известно време успявахме да продължим да се състезаваме, но ни е трудно да търсим непрекъснато начини да не спираме дейността си. Затова взех решение да се оттеглим. Радвам се, че все пак успях да изпълня мечтата си да съм собственик на отбор от Формула 1,” добави Сузуки.

След оттеглянето на главния спонсор - петролната компания Юнайтед Груп (Хонконг), тимът изпадна във финансова криза и от месеци насам се бори за своето оцеляване.

Преговорите за закупуване на Супер Агури от група инвеститори от Дубай се провалиха. В същото време автомобилният производител Хонда вече няма интерес да инвестира в тима. Германски инвеститори имаха интерес към отбора, но Хонда не одобри сделката и тя също пропадна.

Благодарение на парична инжекция от Хонда, Супер Агури все пак успя да стартира в Гран При на Испания на 27 април, но това се оказа и последното състезание за японския отбор, който влезе във Формула 1 през 2006-а година.

Най-доброто класиране на тима бе шестото място на Такума Сато на Гран При на Канада през 2007-а година. Миналата година Супер Агури се нареди на девето място в крайното класиране при конструкторите, след като пилотите спечелиха четири точки.

След оттеглянето на Супер Агури, за който през този сезон се състезаваха Такума Сато и британецът Антъни Дейвидсън, отборите във Формула 1 остават 10. Двамата пилоти пък ще трябва да си търсят нова работа.