Настоящият шампион при пилотите и конструкторите във Формула 1 – Ред Бул представи болида си за 2013 година, с който ще преследват четвърта поредна титла и в двете категории.

Техническият директор на тима Ейдриън Нюи описа колата като „еволюционна“, но добави, че вече е станало много трудно да създаде автомобил, който да налага темпото в шампионата. През миналия сезон „биковете“ водеха тежка битка с Ферари и Фернандо Алонсо за титлата при пилотите, но с изключителна победна серия в края на сезона Себастиан Фетел стана най-младият трикратен световен шампион.

 

Тази година обаче Нюи очаква доста по-силна конкуренция от останалите тимове. „Вече е много трудно, защото няма съществени промени в правилника и е така от 2009 година насам“, обясни инженерът. „Полето за вариации се свива, само погледнете миналата година и осемте различни победители в първите осем старта за сезона.“

 

 

„RB9 e еволюционен болид, защото правилника остана непроменен. Най-голямата промяна не е там, а в гумите на „Пирели“. Направихме им бърз тест в първата тренировка преди Гран При на Бразилия, но времето беше много горещо и не научихме кой знае колко“, добави той.

„Всъщност основната ни работа бе да усъвършенстваме RB8. Основните принципи са същите като миналата година“, добави Нюи.

RB9, който също като предходния е с двигател на Рено, е деветият болид на Ред Бул, откакто компанията за енергийни напитки закупи Ягуар през 2005 година.