Победителят в Гран При на Монако Люис Хамилтън е имал дори повече късмет, отколкото всъщност хората видяха. Това разкри шефът на тима Мартин Уитмарш, който заяви, че британският пилот е „бил късметлия изобщо да завърши”, след като е получил и второ спукване в гума в края на състезанието.

„Той получи едно спукване при една от бавните обиколки, както и друго, по-рано в надпреварата, така че имахме доста късмет. Спукването беше на отдясно, странично, вероятно получено при инцидента на Нико Розберг,” каза Уитмарш.

Състезанието, което по принцип е 78 обиколки, бе съкратено до 76 заради дъжда и двете дълги влизания на колата за сигурност, и за да се вмести в ограничението за продължителност от два часа.

Ако бе продължило 78 обиколки, състезанието почти сигурно нямаше да бъде спечелено от Хамилтън, тъй като вероятно щеше да му се наложи спиране в пит стопа за смяна.

Уитмарш заяви, че историческата победа на Хамилтън се дължи най-вече на бързото мислене на отбора за стратегията на пилота. МакЛарън смени стратегията по време на състезанието и това се оказа печеливш ход.

„Правилната стратегия бе ключът към успеха,” добави босът. „Когато стане време за взимане на решения, ние взимаме правилните. Стана фантастично състезание, в много, много трудни условия.”

Уитмарш разкри още, че проблемите, който Хейки Ковалайнен имаше с двигателя, не са били по вина на финландския пилот.