Пилотът на Мерцедес Нико Розберг направи много силна квалификация в Бахрейн и съвсем заслужено ще стартира от първа позиция в утрешното 4-о състезание от календара във Формула 1. Германецът непрекъснато се държеше близо до лидерите във всяка от сесиите, като в решителната трета показа най-доброто от болида си. С време от 1:32,330 минути, постигнато в заключителната част на Q3 той се възползва чудесно от колебанията в представянето на основните претенденти от Ред Бул и Ферари.

Себастиан Фетел не успя да се пребори с темпото на своя сънародник и се задоволи с третото място, а грешка при последната бърза обиколка на Фернандо Алонсо отказа испанеца от желанието му да се бори за полпозишъна и той се прибра в бокса с трето място на стартовата решетка утре.

В първата част от квалификацията много бързо си пролича кои тимове не са подготвени за сухите условия в Бахрейн. Естебан Гутиерес (Заубер) и Пастор Малдонадо (Уилямс) бяха първите по-сериозни имена, които рано отпаднаха от битката за влизане в топ 10. Q2 пък взе поредни две жертви в лицето на Ромен Грожан (Лотус) и Серхио Перес (Маклаън), които останаха 11-и и 12-и. Заради представянето си мексиканецът най-вероятно ще отнесе още критики от тима си, който бе отсрамен с 10-ото място на Дженсън Бътън.

Тъкмо втората част даде сериозна заявка за жестока в битка за челните места, като на три пъти лидерите се сменяха, а пък Кими Райконен в последния миг успя да намери място в заключителния етап, когато се разпределят първите десет позиции.

Тъкмо тогава Розберг показа висока класа и успя да излезе начело още при първите бързи обиколки. Голяма част от пилотите, включително Фелипе Маса, Марк Уебър и Фетел, заложиха на рискована стратегия с завършване на само една квалификационна обиколка. Решението бе продиктувано от желанието за съхраняване на гуми, но така минималните грешки се оказаха от изключително значение. В същото време Розберг успя в последния момент да подобри още повече времето си и подпомогнат от нестабилното Ферари на Алонсо си гарантира челното място.

Съотборникът му Люис Хамилтън завърши 4-и, но ще стартира с 5 позиции по-назад заради смяна на скоростната кутия, а пък петия Уебър ще бъде върнат с 3 места съгласно санкцията, която му бе наложена след старта в Китай.

Стартова решетка за Гран При на Бахрейн:

1. Нико Розберг – Мерцедес

2. Себастиан Фетел – Ред Бул

3. Фернандо Алонсо – Ферари

4. Фелипе Маса – Ферари

5. Пол ди Реста – Форс Индия

6. Адриан Сутил – Форс Индия

7. Марк Уебър – Ред Бул

8. Кими Райконен - Лотус

9. Люис Хамилтън - Мерцедес

10. Дженсън Бътън - Макларън

11. Ромен Грожан - Лотус

12. Серхио Перес - Макларън

13. Даниел Рикардо - Торо Росо

14. Нико Хюлкенберг - Заубер

15. Валтери Ботас - Уилямс

16. Жан-Ерик Верн - Торо Росо

17. Пастор Малдонаво - Уилямс

18. Шарл Пик - Кейтъръм

19. Жул Бианки - Маруся

20. Гиедо ван дер Гард - Кейтъръм

21. Естебан Гутиерес - Заубер

22. Макс Чилтън - Маруся