Пилотът на Мерцедес Нико Розберг беше най-бърз в последната свободна тренировка преди квалификацията за Гран При на Япония на пистата "Сузука". Германецът даде време от 1:33,995 минути и беше недостижим за останалите. 

Така Нико изпревари съотборника си и голям претендент за втора поредна световна титла Люис Хамилтън. Британецът остана втори, като изоставането му беше по-малко от 300 хилядни от лидера. 

Изненадващо или не, но на третата позиция се нареди пилотът на Ред Бул Даниел Рикиардо. Австралиецът беше изключително близо до Хамилтън, но в крайна сметка изостана с малко повече от 200 хилядни от него. 

Пилотите на Ферари се представиха неособено силно, като Кими Райконен остана едва шести, а Себастиан Фетел - осми. Те изостанаха с повече от секунда от лидера и не убедиха с представянето си. 

Иначе Топ 5 беше допълнен от пилотите на Уилямс Валтери Ботас и Фелипе Маса, а между Райконен и Фетел се вклини Макс Верстапен с Торо Росо. Ромен Грожан с Лотус и Карлос Сайнс-младши с Торо Росо затвориха Топ 10 на третата свободна тренировка.