Шпионският скандал във Формула 1 продължава с пълна сила, след като ФИА започна разследване срещу Рено по обвинения за притежание на секретни документи, принадлежащи на вече наказания Макларън.

ФИА повика представители на Рено за изслушване на съвета за световния моторен спорт в Монте Карло на шести декември тази година. Отборът на Рено е обвинен в "неправомерно притежание" на документи и секретна информация, в периода между септември 2006 и октомври 2007, за болидите на Макларън.

Информацията, която се предполага, че от Рено притежават не се изчерпва само с външността и размерите на болидите на Макларън. Обвинението включва притежаване на детайли за системата за зареждане с гориво, за охлаждане на маслото, системата за контрол на хидравликата и нововъведен компонент в болидите на Макларън в периода 2006-2007 година.

Рено завърши трети в подреждането на конструкторите с 51 точки, което е 153 зад първия Ферари. Пилотът на Рено Хейки Ковалайнен завърши на седмо място с 30 точки, следван от съотборника си Джанкарло Фисикела с 21.

Предполагаемата "жертва" на спионажа Макларън вече отнесе глоба в размер на 100 милиона долара от ФИА на 13 септември тази година, след като бе доказан шпионаж, насочен към конкурентите от Ферари.

Ако бъде доказана вината на Рено, глобата едва ли ще е по-малка, а и със сигурност точките от подреждането при конструкторите ще бъдат отнети и отборът ще се раздели с третото си място.