Кими Райконен записа първа победа за сезона във Формула 1, след като бе най-бърз на легендарната белгийска писта Спа-Франкоршампс, която прие 12-ия кръг от световния шампионат. Финландският пилот на Ферари донесе първа победа и за отбора на Ферари, който фактически се състезава само с един пилот след контузията на Фелипе Маса и трагичната форма на Лука Бадоер.

Райконен не позволи загуба на позиции в нито един миг от надпреварата на Спа-Франкоршампс и спря хронометрите на 1:23:50.995 часа за победата. Втори завърши каралият изключително силно Джанкарло Фисикела, който стартира от пол-позишън, но в крайна сметка завърши с 0.939 секунди изоставане. Трети на подиума се качи Себастиан Фетел от отбора на Ред Бул с 3.875 секунди пасив.

Финландският пилот на Ферари стартира от шеста позиция на стартовата решетка и извади невероятен късмет още в първия завой. Той мина в страни от колоната с болиди и избегна тежка катастрофа, извадила от състезанието лидера в генералното класиране Дженсън Бътън и световния шампион Люис Хамилтън.

Катастрофата отвори пътя на Райконен към първата позиция, която той зае още в началото след оттеглянето на автомобила по сигурността. Джанкарло Фисикела и пилотът на Ферари стартираха с идентични стратегии, като дори се засичаха при влизанията в бокса. Това изигра своята роля и италианският пилот на Форс Индия не успя да заличи пасива си от близо една секунда през цялото състезание.

В генералното класиране Рубенс Баричело успя да съкрати 2 точки от аванса на катастрофиралия Дженсън Бътън, който води вече с 16 точки пред своя съотборник в Браун ГП. Баричело изпита сериозни трудности със запазването на седмата си позиция, която бе атакувана от завършилия осми Нико Розберг от Уилямс. Само три обиколки преди края от болида на бразилеца започна да изтича масло, което предизвика и запалване на огън секунди след края на надпреварата.

Пред Баричело завърши Хейки Ковалайнен, който спечели от проблемите на притисналия го пилот на Браун ГП. Ник Хайдфелд с БМВ-Заубер завърши пети, а четвъртото място зае неговият съотборник Роберт Кубица.

Лош край пък изпита двукратният световен шампион Фернандо Алонсо, който при спиране в бокса на Рено получи близо 20 секунди забавяне и проблеми в предна лява гума. След завръщането си на пистата той отпадна до 14-а позиция, а в последствие получи още по-сериозни технически проблеми и се оттегли от надпреварата.