Световният шампион Кими Райконен с Ферари постави най-добро време от 1:23.861 минути в следобедната свободна тренировка на Монца.

Денят беше изключително успешен за финландския пилот, който рано през деня продължи договора си с Ферари до 2010 година, а в последствие излезе начело на 5793-метровата писта в Италия.

Съотборникът му Фелипе Маса, който зае последното място на сутрешната тренировка, се изкачи до шесто място 0.386 секунди зад Райконен.

Второ време от 1:23.931 минути следобед даде Роберт Кубица с БМВ-Заубер, следван от съотборника си Ник Хайдфелд с 0.086 секунди забавяне от Райконен.

Лидерът при пилотите Люис Хамилтън с Макларън остана четвърти с 0.122 секунди изоставане от първото време, докато съотборникът му Хейки Ковалайнен остана едва седми с половин секунда по-лошо време от победителя в тренировката.

Петото място зае Нико Розберг с Уилямс и 0.249 секунди закъснение, а след Ковалайнен осми и девети завършиха Марк Уебър с Ред Бул и Зутил, който падна с осем места на почти суха писта. Провал записа другият пилот на отбора Фернандо Алонсо, който даде 18-то време.

Интересно беше представянето на бразилския пилот Нелсиньо Пикет с Рено, който завърши последен. Той носи името на баща си Нелсон Пикет, който е четирикратен победител на легендарната писта Монца през 80-те години на изминалия век.

В сутрешната сесия, когато се изсипа солидно количество дъжд, изненадващо най-бърз бе Адриан Сутил с Форс Индия.