246 старта, 535 точки, 62 класирания в челната тройка и 13 победи. Това е в цифри кариерата на Дейвид Култард във Формула 1, който слага край на кариерата си. Шотландецът посещава последния си старт – 246-ти поред – на специална мисия: подкрепа на каузата за лечения на парализата на гръбначния стълб.

На пистата в Сао Паоло Култард ще се появи с болид, изцяло облепен в знака на фондацията Wings for Life (“Крила за живот”) – организацията, която вече четвърта година набира средства за изследвания в тази област.

“Бях щастливец в много критични ситуации в кариерата си, когато се разминавах на косъм от катастрофи”, казва Дейвид. Целта на инициативата е да насочи вниманието на световната общественост към параплегията (трайна дисфункция на долните крайници) и риска от загуба на двигателна активност при увреждане на гръбначния стълб. Решението на Култард да пилотира болида си в този вид със сигурност ще помогне за набирането на средства за продължаване на изследванията. „Искам да покажа колко съм благодарен, че имам възможност да ходя, да бягам... Знам, че мнозина не са “Посвещавам последния си старт във Формула 1 на мисията да направим лечението на парализата възможно. В този спорт успехът се определя от секунди. В медицината са нужни години. Но и в двата случая амбицията и отдадеността са решаващи фактори, за да се достигне щастливия финал. Wings for Life помагат чудото в изследванията за гръбначния стълб да се случи по-скоро,” добави Култард.