Автомобилната компания Порше не отрече, че в момента се подготвя за сформирането на собствен отбор, който да участва във Формула 1. Това трябва да се случи през 2021 година, когато в сила ще влязат нови регулации относно двигателите.

Голям брой автомобилни производители участваха в последните срещи, организирани от Международната федерация по автомобилизъм (ФИА), където новият двигател бе централна тема за дискусии. Не толкова отдавна Порше хвърли бомбата в LMP1 сериите, като обяви, че изтегля всичките си ресурси от категорията, за да се фокусира върху Формула Е. Макар все още да не е потвърдено официално, мнозина считат, че този ход говори за явни амбиции по отношение на участие във Формула 1.

„Нуждаем се от всички тези хора (които работеха в LMP1 – б.р.) за в бъдеще”, каза Михаел Щайнер, шеф на отдела по проучвания и развитие. „Страхотният тим, който изградихме, е високо мотивиран и разполага с огромно количество знания. Така че е добра идея да имаме конкретен план за инженерите, механиците и дори за пилотите.”

Щайнер също така потвърди, че компанията разработва „високо ефективен двигател”, но без да упомене какво ще бъде същинското му предназначение. „Точно както другите производители и ние участвахме в дискусиите на ФИА относно бъдещето на силова марка като Формула 1. Екипът във Вайссах към момента не работи върху двигател строго специфично за Формула 1, а изработва високо ефективен двигател на концептуално ниво без решение какво ще правим с него”, допълни Щайнер.