Доставчикът на гуми във Формула 1 Пирели е категорично против искането на отборите сами да определят типа гуми, с които да участват в дадено състезание.

Инициативата бе подета от собственика на Форс Индия Виджай Маля, който е против това отборите да имат избор между само 2 типа гуми. Те биват номинирани предварително от Пирели, като единият се счита за основен, а другият – за опционален.

Разликата се състои в това, че обикновено основните гуми са по-твърди от „опцията“ и съответно по-издръжливи, докато другият предлага повече сцепление и съответно по-бързи времена, когато са свежи. Разграничението е наложено от това, че тимовете получават повече комплекти от основния тип, като те са ограничени като брой: 11 за сухо време, 4 интермедия и 3 за дъжд. Освен това отборите са длъжни да използват и двата типа гуми в течение на състезанието, стига да не се наложи прибягването до интермедията и тези за мокър асфалт (за последното решението идва от директора на състезанието).

Според директора по моторните спортове в Пирели – Пол Хъмбъри няма да бъде добра идея тимовете сами да определят с какво ще стъпят на трасето. „Ако ние не бяхме доставчикът, сигурно бих ги подкрепил. Но ние правим своя избор на базата на огромно количество данни – предвид спецификите и покритието на всяка писта – а после мислим и за десетте вида шасита“, каза той.

„Не искаме някой друг да ни отнеме това, защото това може да доведе до проблеми с безопасността. В спорта настъпи огромна технологическа промяна през 2014 година (въвеждането на новите хибридни турбо двигатели – б.р.), затова сега фокусът пада върху много и различни аспекти от представянето на колите. За момента мисля, че имаме добър баланс.“

„Винаги някой ще се оплаква. Не ме разбирайте погрешно – нашата работа е да следим ситуацията, тъй като Формула 1 прогресира светкавично. Не бива да бъдем самодоволни. В крайна сметка ние сме лимитирани по отношение на промените заради липсата на тестове“, допълни Хъмбъри.