Доставчикът на гуми за Формула 1 - „Пирели“ най-сетне склони да се вслуша в големия брой оплаквания от продукта си и обяви, че ще направи промени за Гран При на Испания, но само при твърдите смеси.

Италианската компания спази обещанието си и направи ревизия на гумите след първите четири старта от календара за 2013 година. Основното недоволство произтичаше от прекалено бързото им износване, което означаваше по-чести спирания в бокса и по-къси серии от обиколки.

За старта в Испания „Пирели“ ще предложат по-дълготраен вариант на гумите хард, който като характеристики ще се доближава до миналогодишния си еквивалент.

„След съвместна консултация с отборите взехме решение да сменим твърдите гуми за Испания точно като миналата година, когато в Барселона представихме новият хард вариант, който се ползваше до края на сезона“, сподели директорът по моторни спортове Пол Хъмбъри.

„Тази версия на твърдите смеси е много по-близка до гумата за 2012 година, което ще отвори допълнителни опции за стратегии пред отборите. Останалите типове гуми остават непроменени“, допълни босът.

За състезанието във Валенсия освен твърдите комплекти, „Пирели“ ще отпусне гуми и от типа медиум, докато за Монако изборът е както обикновено – меки и супермеки гуми.