Част от отборите във Формула 1 планират минимално участие в съботната последна тренировка преди квалификациите за Гран При на Австралия. Сезонът в най-комерсиалния автомобилен шампионат започва в края на седмицата, като в петък по традиция са първите две свободни тренировки, а в неделя е самият старт.

Решението на тимовете е продиктувано от това, че инженерите се нуждаят от още време за работа, с която да гарантират участие в квалификациите.

С радикалните нововъведения в правилника и преди всичко новите двигатели участниците във Формула 1 не са склонни да поемат риск и да карат на 100 процента в последната свободна тренировка. Евентуален проблем в нея почти сигурно означава, че пилотите не биха могли да участват в стартиращата няколко часа по-късно битка за позиции на стартовата решетка.

Пълна смяна на двигател сега вече ще отнема шест часа, а техническият шеф на Форс Индия Анди Грийн поясни, че ако трябва блокът да се сглобява част по част, срокът може да достигне 18 часа.

Състезателния директор в Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) Чарли Уитинг заяви, че е запознат с въпросната стратегия, която повечето отбори ще следват. „Има два часа между последната тренировка и старта на квалификациите. Ще е много неприятно, ако някой получи проблем в края на тренировката и не успее да го отстрани навреме за квалификацията. Това не е прецедент, случвало се е и преди“, обясни британецът.