Разгледахме представянето на водещите два отбора Мерцедес и Ферари преди началото на новия сезон 2019 и насочваме вниманието си към останалите отбори и тяхната предсезонна подготовка. Ще бъдат ли Ред Бул в спора за титлата и ще има ли отново битка за “най-добър от останалите”?

Преминалият в Ред Бул през изминалата зима Пиер Гасли призна след края на предсезонната подготовка, че в неговия тим все още не могат да постигнат темпото на Ферари. На тестовете неговият съотборник Макс Верстапен се концентрира върху гумите C3, което подсказа, че RB15 има потенциала да запише обиколка около 1:16.5 сек. на пистата в Каталуния, но това остана само в сферата на теорията. Като отправна точка - Ферари комфортно записаха обиколки в ниските граници на 1:16. Най-важният въпрос за Ред Бул ще бъде дали Хонда ще предложат добра скорост в квалификационно темпо. Като издръжливост на двигателите ситуацията изглеждаше добре, но се натъкнаха на проблеми с трансмисията и това може да е притеснително.

Оттам нататък последваха отборите, които залагаха предимно на по-меките гуми. Продължава да изглежда, че има разлика между Топ 3 и останалите, но групичката е по-голяма и събрана в по-малки разлики. В нея попадат Рено, Хаас, Торо Росо, Алфа Ромео, Макларън и Рейсинг Пойнт. 

Към момента изглежда, че има разлика от половин секунда между първия отбор в тази група и последния. Това изглежда много обещаващо, защото говорим теоретично за битка между 7-ия и 18-ия! Най-тъжно изглежда представянето на Уилямс, които бяха на 1,2 сек. от предпоследните. Причините за това бяха свързани с много бързото износване на задните гуми. Към края на подготовката пилотите подадоха по-добра обратна връзка и като че ли ситуацията изглежда по-добра, отколкото преди една година.

Няма публична информация за това с колко гориво отборите записаха най-добрите си резултати, но на база на задълбочен анализ на резултатите и съгласуване с голяма част от нашите колеги, съотношението на силите изглежда така:

1.     Ферари -                    0 сек.

2.     Мерцедес -                +0,3 сек.

3.     Ред Бул -                   +0,5 сек.

4.     Рено -                         +0,9 сек.

5.     Хаас -                         +1,0 сек.

6.     Торо Росо -                +1,0 сек.

7.     Алфа Ромео -            +1,0 сек.

8.     Макларън -                +1,0 сек.

9.     Рейсинг Пойнт -        +1,0 сек.

10.  Уилямс -                     +2,2 сек.

Резултатите от тестовете никога не трябва да се приемат буквално, но могат да разкрият много, ако се вгледаме сериозно в тях и анализираме показаното на пистата. Новият сезон има всички предпоставки да бъде особено вълнуващ и никой няма търпение да вдигнем завесата в 3 часа сутринта в петък!