Световният шампион във Формула 1 Себастиан Фетел бе наказан с 20 секунди след края на Гран При на Германия заради неправилно изпреварване на Дженсън Бътън.

В предпоследната обиколка германецът задмина пилота на МакЛарън на изхода от завой номер 6, като и четирите гуми на неговия Ред Бул бяха на бордюра (т.е. извън пистата). Още на момента Бътън се обърна по радиото си към механиците в бокса, за да сигнализират за инцидента.

Два часа след победата на Фернандо Алонсо стюардите потвърдиха, че Фетел е санкциониран с допълнителни 20 секунди върху общото си време, които се равняват на едно преминаване през бокса. Това означава, че Дженсън Бътън се изкачва на второто място, а Кими Райконен става трети.

Неправилно изпреварване коства на Фетел второто място в Германия

източник: Reuters

Преди разследването на своята маневра Фетел опита да се защити. „Определено не мисля, че е предимство за някой да се опитва да ускори върху боята, вместо на пистатата“, каза германецът. „Така че, както казах, моето единствено намерение бе да не катастрофирам и да му (на Бътън – б.р.) дам достатъчно пространство. Имах малка преднина, защото спрях по-късно, а бях сигурен, че той нямаше да се предаде просто така“, добави Фетел.