Ферари покачиха напрежението към доставчика на гуми Пирели и се създадоха твърде много любопитни въпроси за бъдещето.

По отношение на гумите - позитивите на това да има само един доставчик е, че фокусът е поставен върху развитието на колите и задвижващите системи и че разходите са много по-малки, отколкото ако има война на производителите. Негативите са, че по-трудно може да се подчертае съвършенството на продукта и съответно е по-лесно цялата вина да се хвърля върху него при слаб резултат на даден отбор.

В последно време фокусът е, че италианската компания е фаворизирала Мерцедес, когато бяха направени корекции по конструкцията на гумите. Това доведе до по-негативни резултати за Ферари и съответно акцентът се постави върху Пирели.

По отношение на процесите - най-важният е блистъринг - образува се по краищата на гумата в по-дълги и по-бързи завои. Тогава притискането е много по-голямо и съответно натоварването продължава по-дълго. Така се покачва температурата, тя се задържа за определено време и после започва блистърингът - процесът на образуване на гранули по повърхностния слой на гумата. Комбинацията от голямо сцепление и по-ниски степени на деградация заради новия асфалт в Каталуния усложниха ситуацията допълнително. 

По-малката деградация кара всеки пилот да се опита да се задържи на съответния комплект по-дълго за по-добра стратегия. Така температурата се покачва. Поради тази причина гумите бяха направени по-тънки в горния си слой за по-бързите писти - с около 30% с целта да се намали прегряването им и оттам блистърингът.

По отношение на резултатите - всеки анализ до този момент през сезона показва, че болидът на Ферари има по-добро притискане от този на Мерцедес при движение с по-висока скорост. Затова и се твърдеше, че Скудерията притежават може би най-добрия пакет до момента. Също така задвижващата им система е по-добра от тази на Ред Бул. Всичко това обяснява проблемите, които изпитваха Черните кончета в предишния уикенд - с по-тънките гуми температурите на прегряване бяха понижени, за да се избегне блистъринг. Но това не бе достатъчно за Ферари, които не успяха да извлекат максимума от потенциала на колата.

По отношение на съперничеството - на последвалия тест на същото трасе двата водещи отбора изпробваха и старите, и новите гуми, като резултатите бяха, че Ферари стигаха до блистъринг със старите, а Мерцедес - не. През зимата, когато температурите на въздуха и асфалта бяха по-ниски, ситуацията беше обратната. Но това е нормално за изключителната конкуренция в челото и това, че при определени условия една кола е по-добра на една писта и не толкова на друга.

По отношение на комуникацията с Пирели - всичко се влоши заради агресивните коментари на Маурицио Аривабене, че Мерцедес са притиснали доставчика с цел предимство, на което Пирели, логично, отвърнаха изключително раздразнени. За тези промени е ясно още от зимата и за това са били информирани всички екипи още отпреди ГП на Бахрейн. А и единмного важен момент - Себастиян Фетел всъщност, на своя отговорност, защити избора за нови гуми и така се дистанцира от позицията на Аривабене.

По отношение на свършената работа - не трябва да се пропуска, че цялата история е афектирала Пирели като компания. Гумите им претърпяха невероятно много промени и през цялото време италианците отговаряха на всички желания на ФИА и отборите. Според самите тях коментарите на шефа на Ферари не са били на място и за пореден път са били атакуващи без ясни факти.

И накрая по отношение на бъдещето - Пирели имат договор до края на следващия сезон. ФИА са склонни на диалог с компанията за оставането й за по-дълго. Но председателят на компанията Марко Трончети вече е адресирал ситуацията на среща с акционерите и вероятно случилото се в Испания сериозно ще рефлектира решението за оставане или напускане на спорта. А още в Монако съотношението на силите отново може да се промени и за това вината няма да е в самите гуми, а експлоатацията им и още хиляди фактори.