Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) се съобрази с постъпилите оплаквания и забрани начина, по който Ферари избра да прикрепи огледалата за обратно виждане върху предпазния ореол. Ходът на „скудерията” за Гран При на Испания предизвика множество дискусии, а състезателният директор Чарли Уайтинг обясни защо състезанието в Барселона ще бъде единственото, на което „черните кончета” ще използват подобно решение.

След Гран При на Китай от ФИА обясниха на отборите, че те имат право закрепят страничните огледала върху ореола, за да позволи това по-добра видимост на пилотите към случващото се зад гърба им. Реално Ферари първи се възползва от това в Испания.

Съперниците не останаха доволни, най-вече заради допълнителния детайл над самите огледала. Почти всички изразиха мнение, че той не е добавен с цел да подобри прикрепянето или видимостта, а има връзка с подобряването на аеродинамиката, което е против правилата.

ФИА взе нещата под внимание и след подробно разследване разпрати техническа директива преди предстоящото Гран При на Монако. „Това е либералната интерпретация на думата „прикрепяне”, обясни Уайтинг. „Точно така огледалата на Ферари станаха легални, защото не бе разрешена преработка по горната част от корпуса на колата.”

„Интерпретацията зависи от това дали ние считаме, че тук има прикрепяне или не. По определена причина ние не мислим, че тук има само прикрепяне, затова трябваше да предприемем мерки.”

„Ферари мислят, че малкото крило допринася за устойчивостта на огледалото. Всичко е въпрос на интерпретация, а ние не сме доволни от тяхната незначителна версия. Дали този модел на практика вече е забранен? Да, може и така да се каже. Ако ставаше дума за явно нарушаване на правилата, нямаше да им бъде позволено да го ползват в Барселона. Сега ще изясним проблема на всички. Не очаквам да видя нещо подобно в Монако. Ако все пак се случи, ще имаме разговор със стюардите по този въпрос. Техническата директива ще изясни всичко”, добави Уайтинг.