Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън продължава да доказва, че е над всички този сезон. Пилотът на Мерцедес отново си осигури полпозишън след квалификацията за място на пистата "Монца" за Гран при на Италия. 

Британецът даде най-добро време в последната решителна част от квалификацията и завъртя обиколка от 1:23.397 минути, с което се оказа недостижим за седми пореден път в борбата за позиции преди самото състезание. 

Неговият тим Мерцедес за 23-и пореден път печели квалификацията за място и продължава да показва, че е доста пред останалите си конкуренти. 

Като неочаквано може да се определи класирането след лидера. Вместо очаквано втори да се нареди съотборникът му Нико Розберг, от втора редица ще го притесняват пилотите на Ферари Кими Райконен и Себастиан Фетел, които са съответно втори и трети. 

Финландецът изостана само с 234 хилядни от Хамилтън, докато четирикратният световен шампион ще тръгне трети заради 0.288 секунди изоставане от лидера. Розберг се нареди едва четвърти на 0.306 секунди от съотборника си. 

Челната десетка се допълва от Фелипе Маса с Уилямс, Валтери Ботас с Уилямс, Серхио Перес с Форс Индия, Ромен Грожан с Лотус, Нико Хюлкенберг с Форс Индия и Маркус Ериксон със Заубер.