Доминацията на Макс Верстапен продължава. Двукратният световен шампион спечели квалификацията за Гран при на Канада. Пилотът на Ред Бул се справи най-добре в променливите условия на пистата Жил Вилньов и записа най-бързата обиколка за 1:25.858 мин.

Изненадващо второто място в сесията бе за Нико Хюлкенберг от Хаас, който остана на около секунда зад нидерландеца. Трето време записа Фернандо Алонсо. Сериозни проблеми имаха Серхио Перес и Шарл Льоклер, които ще стартират в дъното на колоната, след като не успяха да прескочат Q2.

Още в началото на втория сегмент на сесията за място Албон рискува със сликовете на изсъхващата писта и именно тайландецът даде най-доброто време в тази част сесията за място.

След като се видя, че рискът на пилота на Уилямс дава резултат, почти всички пилоти влязоха в бокса, за да преминат от интермедия към гумите софт. Точно тогава обаче над пистата започна отново да вали, а губещите от тази рулетка бяха Леклер, Перес, местният любимец Ланс Строл, Кевин Магнусен и Валтери Ботас, които не успяха да влязат в топ 10.

Само 0.016 секунди разделиха Юки Цунода от участието във втората фаза на квалификацията, като японецът ще трябва да започне утрешното състезание от 16-то място на стартовата решетка. Освен него аут след първите 18 минути на сесията за място бяха още Пиер Гасли, Ник де Врийс, Логан Сарджънт и Гуаню Джоу.

Китайският пилот на Алфа Ромео предизвика един червен флаг още в самото начало на квалификацията, след като спря на пистата с повреда. Той обаче успя да рестартира своя автомобил и се върна в бокса, където механиците на неговия тим отстраниха повредата и Джоу се върна на трасето, но даде най-бавното време