Лидерът в генералното класиране във Формула 1 Макс Верстапен с Ред Бул даде най-добро време в третата свободна тренировка преди неделното Гран при на Канада, което се явява осми кръг за сезона.

На напълно мократа писта "Жил Вилньов" в Монреал нидерландецът даде време от 1 минута и 23.106 секунди. Той изпревари само с 0.291 секунди пилота на Ферари Шарл Льоклер (Монако), който остана втори.

Почти цялата втора част от сесията обаче не се състоя, тъй като точно половин час след началото ѝ другият пилот на Ферари - Карлос Сайнц, се заби в предпазната стена и потроши почти напълно колата си. За щастие испанецът се измъкна напълно невредим от болида, но остава неясно дали ще може да участва в предстоящата след само няколко часа квалификация. Заради мократа писта Сайнс стана жертва на аквапланинг, загуби контрол над колата си и тя започна да се върти по асфалта, докато не се заби в обезопасителната мрежа встрани.

При оставащи седем минути до края на тренировката, когато тя бе подновена, повече пилоти избраха да не рискуват в търсене на по-добри времена.

Трети в крайна сметка се нареди испанецът Фернандо Алонсо. Двукратният световен шампион, който кара за Астън Мартин, остана на 1.377 секунди от Верстапен. Четвърти е датчанинът Кевин Магнусен с Хаас на 1.609 секунди от лидера, докато с пето време завърши Сайнц на 1.659 секунди от най-доброто постижение.