Двукратният световен шампион във Формула 1 Макс Верстапен категорично отхвърли възможността някога да участва в състезанието „500 мили на Индианаполис“, което е част от неофициалната „Тройна корона“ на моторните спортове. Освен състезанието в Индианаполис част от „Тройната корона“ са още Гран При на Монако във Формула 1 и „24-те часа на Льо Ман“.

„Харесва ми да гледам Индикар, мисля, че там има много добри пилоти, а срещу някои от тях аз съм се състезавал. Имам добри отношения с тях и искам те да се представят добре. Но аз да карам на „Инди 500“? Абсолютно не. Може да отида там да гледам, но не и да се състезавам“, каза Верстапен пред медиите.

Декларацията на Верстапен, че той няма да кара на „Индианаполис 500“, практически гарантира, че той няма да се бори за „Тройната корона“. Последният пилот, който опита това бе Фернандо Алонсо, който през 2017 пропусна Гран При на Монако, за да участва на „Инди 500“ и се движеше в челото преди повреда в неговия двигател да го извади от състезанието.

Испанецът е печелил два пъти Гран При на Монако (2006 и 2007) и има две победи в „24-те часа на Льо Ман“ (2018 и 2019). Освен през 2017 испанецът се включи в „Инди 500“ още през 2019 и 2020, но през 2019 дори не премина квалификациите, а година по-късно финишира на 21-то място.

В същото интервю, в което категорично отхвърли възможността да кара на „Инди 500“ Верстапен заяви, че би се радвал, ако успее да повтори повтори пътя на Алонсо, когато неговият договор с Ред Бул изтече. Контрактът на нидерландеца с „биковете“ е до края на 2028 година.

„Все още съм много млад, но винаги съм казвал, че искам да участвам и в други дисциплини, както го направи Фернандо. Но освен това, когато печелиш много или поне прекарваш много време в челото трябва да има смисъл да се върнеш. Защото ако се върнеш и нямаш шанс да печелиш много трудно можеш да останеш мотивиран“, каза нидерландецът.