Пилотът на Ред Бул Макс Верстапен грабна полпозишъна за последното състезание от сезона. Нидерландецът триумфира в квалификацията на "Яс Марина" и ще потегли от първата позиция утре в Гран При на Абу Даби.

Верстапен записа време от 1:23.445, а зад него се нареди Шарл Леклер, който след първите излизания в Q3 бе на повече от секунда зад Верстапен на деветото място, но направи отлична втора летяща обиколка, която бе с 0.139 секунди по-слаба от тази на трикратния световен шампион.

Трети ще потегли Оскар Пиастри, а втората редица ще оформи Джорж Ръсел. Двамата завършиха на съответно 0.337 и 0.343 от победителя в квалификацията.

За втора поредна седмица Люис Хамилтън не успя да прогресира до решителните 12 минути на сесията за място, след като отпадна в края на втората фаза на квалификацията. В нея британецът остана 11-ти, на 0.081 зад Пиастри, който хвана последният билет за третия сегмент на сесията за място. Заедно със седемкратния световен шампион елиминирани след вторите 15 минути на квалификацията бяха още Естебан Окон, Ланс Строл, Алекс Албон и Дениъл Рикардо, които ще заемат местата от 12-то до 15-то на стартовата решетка утре.

Неприятната изненада в края на първата сесия на квалификацията бе Карлос Сайнц, който бе с 0.138 по-бавен от Гасли в спора за последното място във втория сегмент и ще трябва да стартира 16-ти утре. Заедно с испанецът аут след първите 18 минути на сесията за място бяха Кевин Магнусен, Валтери Ботас, Гуаню Джоу и Логан Сарджънт.