Нидерландският пилот на Ред Бул Макс Верстапен ще бъде в челото на списъка с пилоти, които могат да заменят в Мерцедес напускащия в посока Ферари Люис Хамилтън. Това заяви шефът на отбора Тото Волф, цитиран от Ройтерс.

Трикратният световен шампион Верстапен има договор с Ред Бул до 2028 година, но бъдещето му в отбора не е толкова безоблачно заради разрива в отношенията между баща му Йос и директора на тима Кристиан Хорнер.

"Имаме сводобно място, единственото при тот отборите. Освен ако Макс не реши да дойда и тогава мястото няма да е свободно", каза Волф пред Fox Sports Australia.

Запитан дали Верстапен ще бъде първата цел на отбора, Волф отговори: "Да. Виждате какво е новото му на представяне. Но не искам да пренебрегваме и други варианти".

Волф се опита да привлече Верспатен още като тийнейджър, преди той да премине в Ред Бул, но Мерцедес не можеше да му предложи стабилно място. Австриецът подчерта, че е в добри отношения с Йос Ферстапен и са се срещали във Виена преди време.

Волф спомена още двукратния световен шампион Фернандо Алонсо, Карлос Сайнц и новобранеца в Мерцедес Кими Антонели като възможни варианти.

Gulliver/GettyImages
17 снимки

"Очевидно, че вариант е и Фернандо, което е вълнуващо, или Карлос, който е много добър. Има опции", добави Тото Волф.

Верстапен не изключва трансфер в Мерцедес един ден, но в Австралия заяви, че се чувства комфортно във "второто си семейство" Ред Бул и ще бъде страхотно да приключи кариерата си при тях.

Доминиращият доскоро тим на Мерцедес не спечели нито едно състезание през миналия сезон, а на Гран при на Австралия и двата болида отпаднаха.