Валтери Ботас бе доволен от състезанието в Бахрейн. Пилотът на Алфа Ромео финишира на осмо място и донесе ценни точки за отбора от Хинвил. Опитният финландец приветства агресивната стратегия, която в крайна сметка му помогна да намери място в топ 10.

Резултатът на Ботас бе своеобразен обрат за него и Алфа Ромео след неубедителното представяне в квалификацията на пистата Сахир. Тогава той и съотборникът му Гуаню Жу не намериха място в Q3 и останаха 12-ти и 13-ти

Ботас направи добър старт и умело избегна суматохата в първата обиколка, предизвикана от контакта между Естебан Окон и Нико Хюлкенберг. После той загуби място от Ланс Строл. Канадецът разполагаше с по-бърз автомобил и в крайна сметка спечели една позиция.

Опитният финландец бе сред първите пилоти, които смениха меките си гуми с твърди. Този ход който имаше за цел да осигури по-добра позиция на Ботас и да не допусна той да загуби време. В крайна сметка той завърши на осма позиция и спечели актив от 4 точки.

Gulliver/GettyImages
57 снимки

„Доволен съм от осмото място. Не мисля, че имаше какво повече да постигнем в състезанието след като всички болиди пред нас явно бяха много по-бързи“, сподели Ботас.

„Агресивната стратегия в Бахрейн проработи според нашите очаквания. Това беше много хубаво и в крайна сметка ни донесе ценни точки.“

„Да, беше солидно първо състезание за сезон 2023. Имаме добър базов автомобил и показахме, че да, можем да печелим точки с него. Изглежда имаме още много работа за вършене, така че ще продължим да работим усилено и да се подобряваме“, каза още пилотът на Алфа Ромео.

Освен агресивната стратегия, Ботас посочи, че добрата стартова реакция и избягването на суматохата в първата обиколка е била от огромно значение.

„Стартът беше наистина важен защото имаше огромно значение да спечелим тези места в началната обиколка. Автомобилите около нас са много стабилни и бързи, заради което и изпреварванията никак не са лесни“, каза Ботас,