Инженерите в отбора на Алпин са силно впечатлени от работната етика на 40-годишния пилот Фернандо Алонсо и от начина, по който той "чете" състезанията във Формула 1 от кокпита на болида си.

"От над 20 години съм във Формула 1 и съм работил с редица пилоти, но никой не ме е впечатлявал така, както продължава да го прави той. Самият му подход към състезанията е изключително професионален", заяви главният инженер на отбора Марчин Будковски.

"Работната му етика е просто удивителна, както и начинът, по който чете състезанията от кокпита. Видяхме това в спринтовия старт на Силвърстоун, видяхме го и в Баку. Това са два перфектни примера. Специално на Силвърстоун видяхме изключителната идея на Фернандо да направи едно своеобразно DRS влакче зад себе си. Той се притесняваше от Строл, но не и от Гасли, заради което постави последния съвсем умишлено в DRS обсега на Строл", добави той.

"Ще ви кажа защо съм впечатлен. Ние сме в бокса и имаме всички данни от болида, които могат да се съберат. Той пък е в болида и кара на пълна скорост, а анализът му за състезанието е почти същия като нашия. Това ме впечатлява най-много при Фернандо. Може би е от 20-годишния му опит, но в същото време има и други пилоти с подобен стаж, които не могат да правят същото като него".

Самият Алонсо наскоро призна, че този опит го прави много по-добър пилот, отколкото е бил на 23 години, дори и да кара "с една ръка" в момента. Будковски призна това, но също така подчерта, че испанецът е силно амбициран да остане във Формула 1 още няколко години, ако получи бърз болид.

"Само самият Фернандо знае колко още ще кара, но той не ми изглежда като възрастен човек, който е готов да се пенсионира. Той иска още и чака следващия сезон. Всеки път пита за новия болид, когато е в завода", продължи Будковски.

"Личи му, че се наслаждава на Формула 1. Той е амбициозен и това съвпада с нашата работна култура, защото и ние искаме да бъдем успешни. Към това се стремим и се надявам догодина да направим още една крачка.

"Ако му предоставим добър болид за догодина, той ще остане при нас. Фернандо просто иска да продължава".