Ауди Спорт уволни без предупреждение своя пилот във Формула Е Даниел Абт. Причината е, че германецът преотстъпи мястото си в състезание от виртуалната серия Race At Home Challenge на професионален играч на име Лоренц Хьорзинг. След като смяната стана известна, Абт бе дисквалифициран от надпреварата. Хьорзинг е един от най-добрите в тези видео игри и завърши трети във виртуалното състезание в Берлин.

В специално видеообръщение Абт (без никакви отличителни знаци на Ауди) се опита да обясни, че е направил смяната за забавление и не е искал да измами никого, но доводите му очевидно не са били приети. 27-годишният германски пилот беше глобен от Формула Е и с 10 000 евро, които да отидат за благотворителна организация.

Уволнението на Дани е много сериозен прецедент, защото той е потомък на фамилията Абт. Тя работи с Ауди от десетилетия и е част от спортната история на компанията, а и от управлението на самия тим във Формула Е.

„Даниел не е карал сам по време на квалификациите и надпреварата Race At Home Challenge миналата събота, а е поверил това на професионален симсъстезател”, се казва в съобщението на компанията. „Извини се и прие дисквалификация, но целостта, прозрачността и спазването на правилата са важни ценности за Aуди във всичко, което правим. Поради тази причина Ауди Спорт реши незабавно да прекрати отношенията си с него.”